19 februari 2020

Het stiltegebied tussen Zandvoort en Noordwijk  |  Foto: Iris Roest

Vervoer van F1-teams over strand nog geen uitgemaakte zaak

Afgelopen week is er veel consternatie ontstaan over het vervoer van F1-teams over het strand. Drie teams overnachten gedurende de Heineken Dutch Grand Prix in Noordwijk. Er is namens The Spot  een vergunning aangevraagd om ze via het strand naar het circuit te mogen vervoeren. De route gaat echter dwars door het net gecreëerde beschermde natuurgebied Noordvoort.

De gemeente Noordwijk is voornemens om een vergunning te verstrekken omdat de teams hierdoor de te verwachten drukte rondom Zandvoort zouden kunnen omzeilen. Karim El Gebaly, Zandvoorts raadslid voor GroenLinks, geeft aan dat zijn partij het totaal oneens is met het eventueel verstrekken van die vergunning. “Dit stuk natuur is zelfs verboden voor wandelaars, maar er zouden nu wel auto’s doorheen mogen rijden? Belachelijk!”, is zijn reactie. “Het idee van Noordwijk druist dan ook in tegen alles wat we in Zandvoort met elkaar hebben afgesproken. Mag dan wel door een stuk zwaar beschermde natuur worden gereden? Dat is gewoon niet meer uit te leggen”, aldus El Gebaly.

Reacties
Michel Hermsen van D66 schaart zich achter GL en ook Maaike Koper van PvdA vindt de strandroute via Noordvoort niet nodig. Martijn Hendriks van VVD meldt dat er nog voldoende kamers beschikbaar zijn in Zandvoort en nodigt de teams uit om dichterbij het circuit te overnachten. Marco Deen van PVV neemt een afwachtende houding aan en gaf aan benieuwd te zijn naar de reactie van de gemeente Noordwijk.

Nog geen details
De vergunningsaanvraag, die in Noordwijk is ingediend, is weliswaar bij de gemeente Zandvoort bekend maar verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij kan er inhoudelijk nog niet op reageren. Een woordvoerder geeft aan dat er in het geheel nog geen details bekend zijn en dat de wethouder er daarom nog niet op kan ingaan. “Pas als we details kennen als hoeveel, wanneer, hoe laat, welke auto’s, wie en dat soort zaken, kan het college een standpunt bepalen. Wij verwachten dat The Spot en de gemeente Noordwijk daar op korte termijn mee komen. Dan kunnen we meer zeggen over hoe het Zandvoortse college hierin staat”, aldus de woordvoerder.

Dinsdagavond heeft de gemeenteraad van Noordwijk vergadert. Ondanks tegenstrubbeling van met name de ‘groene’ partijen, ging de meerderheid akkoord met het plan van wethouder Roberto ter Hark.

 

 

Deel dit artikel via: