27 februari 2019

Mijn Hemel heet Zandvoort (4)

Beeldend kunstenaar Adri de Fluiter is in september 2018 verhuisd van Drenthe naar Zandvoort. Zijn frisse blik op ons mooie dorp heeft hij vastgelegd in een serie foto’s, met als gemeenschappelijke titel ‘Mijn hemel heet Zandvoort’. In een serie van acht foto’s wordt duidelijk hoe hij naar Zandvoort kijkt. Hierbij deel 4: Toren.

4. Toren

Ik werd in 1940 geboren in Rhenen, het stadje aan de Rijn dat twee keer ernstig aangetast werd door de oorlog. Slag om de Grebbeberg 1940. Market Garden 1944. Ik moest er aan denken toen ik de markante watertoren hier had bewonderd en nog geen enkel benul had van de enorme ramp die Zandvoort trof toen veel oude glorie (o.a. de oude watertoren) werd gesloopt ten faveure van de megalomane Atlantikwal. In 1949 stond de nieuwe toren er echter alweer. Een geweldig moment;  Zandvoort kon weer voort. In Rhenen had je de toren van de Cunerakerk, ook slachtoffer van oorlogsgeweld en pas veel later weer compleet gerestaureerd. Torens wijzen erop dat mensen steeds opnieuw de toekomst tegemoet willen treden. De toren in Zandvoort is op zoek naar nieuwe inhoud maar als ik aan kom rijden en de stenen reus tegen de hemel afsteekt denk ik even aan mijn geboorteplaats. Wat een tref. Twee torens, een geschiedenis.

Mijn Hemel heet Zandvoort
Reageren? adridefluiter@gmail.com

Deel dit artikel via:Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!Meer nieuws