06 oktober 2018

Piet-Heijn van Mechelen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag is Piet-Heijn van Mechelen in Doorn door burgemeester Niek Meijer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De 70-jarige inwoner van Bentveld heeft zich al sinds jaren ingezet voor mensen met slaapapneu; een slaapstoornis.

In 2003 is een van zijn eerste activiteiten geweest het oprichten van de Stichting ApneuResearch Vereniging. Deze stichting heeft tot doel het bevorderen van onderzoek naar het voorkomen van slaapapneu. Vanaf 2008 is Van Mechelen voorzitter en sindsdien is de vereniging gegroeid naar een professionele organisatie en is het aantal leden gegroeid naar 8.500.

Onder zijn leiding heeft de vereniging een gezaghebbende positie gekregen bij ongeveer 85 slaapcentra in Nederland, bij fabrikanten en leveranciers van hulpmiddelen, bij ziektekostenverzekeraars en overkoepelende organisaties. Van Mechelen sprak op nationale en internationale congressen en wordt met grote regelmaat als deskundige geraadpleegd. Hij was en is betrokken bij allerlei overleggen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Tijdens het Symposium voor Professionals, dat op 5 oktober in Doorn werd gehouden, nam hij afscheid als voorzitter. Als vrijwilliger blijft Van Mechelen beschikbaar voor het jaarlijkse onderzoek, voor speciale projecten en als redacteur.

Burgemeester Niek Meijer zei in zijn speech onder andere: “Wat gebeurde er in 2002? Bij u werd de diagnose ‘slaapapneu’ vastgesteld. En als ik de informatie goed heb gelezen dan is dat niet van de een op de andere dag ontstaan. Daar gaat vaak een lange periode van zoeken en onderzoeken aan vooraf. Volgens mij heeft dat u aan het denken gezet want u meldde zich in dat jaar al aan als vrijwilliger bij de landelijke vereniging. Het was voor u de reden om zaken fundamenteel anders aan te pakken, met als doel om de Apneu-patiënt sneller te herkennen en niet zo’n lange zoektocht door te hoeven laten maken. Ik vermoed dat dit zelfs een zekere boosheid heeft veroorzaakt, hetgeen u in gedrevenheid heeft omgezet.” Meijer speldde hem vervolgens de versierselen op die bij deze Koninklijke Onderscheiding horen.

Foto: ourfuturehealth.org

Deel dit artikel via:Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!Meer nieuws